Vad är skillnaden på rörmokare och VVS-montör?

Rörmokare och VVS-montör är två yrkesbenämningar som gör många förvirrade. Vad är egentligen skillnaden på dessa två? Svaret är inget – det är bara namnet som skiljer sig men i grund och botten är det samma yrke. Lär mer om yrkestiteln och vad den innebär här.

Nytt namn på senare år

Förr kallades den här yrkesgruppen för just rörmokare men på senare år har dom i många sammanhang kommit att kallas för VVS-montörer istället. Yrket är alltså detsamma men namnet ett annat. Däremot finns det många verksamma inom yrket som fortfarande väljer att kalla sig själva för rörmokare och det är inte heller ovanligt att det finns med i firmanamnet.

Kanske är det just för att det finns dom som inte vet att båda yrkesbenämningarna står för samma sak och att man som företagare då inte vill gå miste om kunder.

Arbetar inom området VVS

En rörmokare eller VVS-montör arbetar inom VVS vilket åtminstone det sistnämnda namnet antyder. Ordet rörmokare kan därför vara lite missvisande eftersom många tror att det enda denna grupp arbetar med är just rör. Så är definitivt inte fallet utan arbetsuppgifterna är betydligt mer omfattande än så.

Till exempel ägnar sig en rörmokare åt installationer av värmesystem så som luftvärmepumpar och pannor lika väl som att man kan anlita en sådan om man har stopp i avloppet eller behöver nya rör i tvättstugan. Det är alltså betydligt mer än att bara bocka rör och det är ett mer tekniskt yrke än vad dom flesta känner till.

Anställd eller egen

Det finns stora VVS-företag som anställer både montörer men också andra yrkesroller och sedan finns det dom som driver små enskilda firmor. Idag råder stor brist inom yrket och därför kan man ganska fritt välja var man vill arbeta, om man vill vara anställd eller om man vill prova på att driva eget.

Dom flesta brukar lyckas med en hyfsad karriär så snart man lyckats skaffa sig sina första kunder men det är såklart alltid en utmaning att vara egen. Det kan dessutom vara klokt att vara verksam inom yrket som anställd ett par år, för att skaffa sig lite yrkeserfarenhet och koll på branschen.

Samma utbildning

Oavsett om man föredrar att kalla sig själv för rörmokare eller VVS-montör behövs en utbildning och dessutom en lärlingsperiod. Man kan utbilda sig redan vid gymnasiet om man vill men det går även bra att läsa en yrkesutbildning senare i livet om man kommer på att yrket känns lockande.

Arbetsmarknad för rörmokare i Västra Götaland

Om du är utbildad rörmokare har du generellt sett lätt att få jobb. Det är ett så kallat bristyrke i nästan hela Sverige. Men självklart finns det regionala skillnader både gällande arbetstillfällen och lönenivåer. Hur ser arbetsmarknaden ut för rörmokare i Västra Götaland?

Bristen på utbildade rörmokare med viss erfarenhet är stor vilket innebär att de som har kunskap och erfarenhet kan ställa högra krav gällande lön och arbetsvillkor på blivande arbetsgivare. Ett alternativ är att starta eget även om de första åren kan innebära extra mycket jobb med marknadsföring och att börja etablera sig på marknaden.

Yrkeskompassen visar vägen

Yrkeskompassen är Arbetsförmedlingens prognos gällande olika yrken och olika delar av landet. Här kan man exempelvis se hur stor efterfrågan det är på redovisningskonsulter i Skåne eller elektriker i Stockholmsområdet. Genom att söka på ”rörmokare” presenteras en Sverigekarta och därefter kan man klicka på Västra Götaland och se behovet inom detta specifika område.

Överlag är efterfrågan extremt stor i landet. Inom de allra flesta delområden är det väldigt liten konkurrens. Det gäller exempelvis Vårgårda, Allingsås, Vänersborg och Tanum.

Liten konkurrens i nordöst

Däremot om man tittar på områdena kring Tidaholm och upp mot Gullspång går ett ”bälte” där efterfrågan är något mindre än i övriga delar av Västra företag i stockholmGötaland. Men alltjämt är det fortfarande ett bristyrke även här. Arbetsmedlingen noterar att det är ”liten konkurrens” istället för ”mycket liten konkurrens”.

Möjlighet till varierande jobb

Även om arbetet främst handlar om VVS så är det ett brett yrke med många olika yrkesinriktningar. Det visar inte minst jobbportalen Indeed där man i början av 2020 kunde hitta ett flertal arbetsplatsannonser från företag inom branschen.

  • Fixar´n

Några av de företag som söker rörmokare är så kallade ”fixare”. Detta är oftast de företag som privatpersoner ringer när de vill ha hjälp med allt från småsaker till lite mer avancerade installationer. ”Fixar-företagen” brukar vara mycket breda i vad de erbjuder för tjänster och det handlar därmed inte enbart om VVS. För privatpersoner kan det vara extremt bekvämt att ringa ett enda företag oavsett om det är ett rör som gått sönder eller en lampa som behöver bytas.

  • VVS-montör

VVS-montör är egentligen det korrekta namnet på rörmokare. Att jobba som VVS-montör innebär att man arbetar på ett VVS-företag och installerar, reparerar och monterar allt inom vatten, värme och sanitet. Det kan vara mot företag likväl som privatpersoner. Det är generellt dessa som kallas rörmokare.

  • Underhållsarbete på företag

Många företag har egen personal som ser över företagets VVS. Fördelen blir både lägre kostnad och att man alltid har tillgång till en person som löpande sköter underhåll och skötsel. Skulle det sedan uppstå större problem kan ytterligare personal hyras in via konsultverksamhet.

 

Kunder kan behöva söka bredare

När Arbetsförmedlingen anger att det är ”mycket liten konkurrens” innebär det alltså att det är brist. Konsekvensen blir att privatpersoner och företag som behöver hjälp av VVS-montörer därmed både kan förvänta sig högre timpriser samt att det kan bli svårt att få hjälp med mindre jobb som inte är akut. Finns det mycket jobbuppdrag har man som rörmokare helt enkelt fördelen att kunna avgöra vilka jobb som ger mest pengar och prioritera dessa.